Tusgen

Psoriasisgigt

Hvad er det?

Psoriasisgigt er en kronisk (langvarig) sygdom, hvor en person med psoriasis udvikler symptomer og tegn på gigt ledsmerter, stivhed og hævelse. Psoriasis er en fælles, arvelig hudsygdom, der forårsager grålig-hvid skalering over en lyserød eller kedeligt-rød hud udslæt.

Ca. 5% til 10% af de 3 millioner mennesker, der har psoriasis udvikler psoriasis arthritis. Psoriasisgigt påvirker mænd og kvinder lige, og begynder som regel i alderen 30 og 50. Men sygdommen kan også forekomme hos børn. De fleste mennesker har milde symptomer, men i nogle tilfælde kan symptomerne være ganske alvorlige.

Typer af psoriasisgigt

Der er fem typer af psoriasisgigt. De klassificeres efter deres sværhedsgrad, om begge sider af kroppen ligeligt er berørt og hvilke samlinger er involveret.

  • Asymmetrisk inflammatorisk arthritis - Ofte knæ, ankel, håndled eller fingre er involveret, med i alt 1-4 betændte led. Normalt betyder arthritis ikke påvirke begge sider af kroppen lige (det vil sige, at sygdommen ikke er symmetrisk).

  • Symmetrisk artritis - Flere samlinger er betændte, ofte mere end fire, og de ​​samme led på begge sider af kroppen er berørt. Fingernegle ofte er riflede og udstenede. Denne sygdom kan efterligne rheumatoid arthritis.

  • Psoriasis spondylitis - En eller begge sacroiliacaleddene (leddene forbinder rygsøjlen og bækkenet på lænden), og undertiden andre rygsøjlen leddene, er betændt, hvilket morgenstivhed i ryggen.

  • Isoleret finger engagement - Dette indebærer ofte kun det sidste fingerled nær neglen. En eller flere af disse samlinger kan være betændt.

  • Gigt mutilans - dette er den mest alvorlige og sjældneste form for psoriasisgigt. I denne form fingrene forkorte grund af ødelæggelse af leddene og nærliggende knogler.

Selv om hver af psoriasisartrit er noget forskellige, nogle mennesker viser en blanding af symptomer eller har mere end én type.

Psoriasis kan udvikle sig, før eller efter arthritis, men psoriasis udvikler sig først i omkring 75% af tilfældene. En person kan begynde at få morgen ledstivhed før gigt er anerkendt. Folk, der har psoriasis, som involverer neglene, især søm tæring, er langt mere tilbøjelige til at udvikle gigt end dem uden dette problem (50% mod 10%).

Årsagen til psoriasis arthritis er ukendt. Der er nogle beviser for, at infektion eller traume kan spille en rolle i udviklingen af ​​sygdommen. For eksempel psoriasisgigt synes at blusse op i mennesker, hvis immunsystem er påvirket af human immundefekt virus ( HIV )-infektion. Også arvelighed synes at spille en rolle. Op til 40% af mennesker med psoriasisgigt har en familie historie af huden eller ledsygdom. Visse gener synes at være involveret i visse typer af psoriasisgigt. For eksempel har det gen, HLA-B27 er forbundet med psoriasis spondylitis.

Symptomer

Symptomerne omfatter:

  • En pink eller kedeligt-rød, skællende hud udslæt forekommer i pletter, især på bagsiden af ​​armene, forsiden af ​​benene og hovedbund

  • Betændelse i leddene, især i fingre, tæer eller ryg

  • Morgen ledstivhed

  • Lændesmerter

Psoriasisgigt kan påvirke andre dele af kroppen. For eksempel træthed og anæmi er almindelig hos mennesker med aktiv psoriasisgigt. Ofte er gigt ledsaget af betændelse i sener og de steder, hvor sener hæfter til knogler, såsom i hælen eller fingre.

Diagnose

Normalt kan en læge diagnosticere psoriasisgigt baseret på dine symptomer og en fysisk undersøgelse. I modsætning til lupus eller rheumatoid arthritis, autoantistoffer er normalt ikke til stede i blodet. Din læge kan bestille røntgenbilleder af de berørte leddene, men røntgenstråler ikke altid angive, hvilken type arthritis du har. I nogle få tilfælde kan røntgenstrålerne giver radiologen et fingerpeg om, at du har psoriasisgigt snarere end leddegigt eller en anden form for gigt.

Forventet varighed

Psoriasisgigt tendens til at være livslang. Varierer imidlertid nogle folks symptomer betydeligt, således at den kan være mild til tider og mere alvorlige på andre tidspunkter. Det er usædvanligt for de fælles problemer til at forsvinde helt.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre psoriasis arthritis.

Behandling

Den vigtigste behandling er at tage non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin) eller naproxen (Aleve, naprosyn). Kortikosteroider såsom prednison, indtages gennem munden, anvendes kun lejlighedsvis, fordi de kan forårsage betydelige bivirkninger, når det tages langsigtet og psoriasis tendens til at blusse op, når lægemidlet er stoppet. Lejlighedsvis injektioner af et steroid kan hjælpe, når leddene er alvorligt betændt.

Når sygdommen er mere alvorlig, narkotika såsom hydroxychloroquin (Plaquenil) eller methotrexat (Folex, Rheumatrex) ofte lindre symptomer eller reducere ledbetændelse. Det er dog usikkert, om de beskytter leddene mod skader. Sjældne rapporter forbinder hydroxychloroquin til forværring af psoriasis har fået nogle læger til at undgå denne medicin.

Sulfasalazin (Azulfidine), et anti-inflammatorisk middel anvendes til behandling af inflammatorisk tarmsygdom, hjælper nogle mennesker med psoriasis arthritis. En anden anti-inflammatoriske medicin, cyclosporin (Neoral, Sandimmune), der lejlighedsvis anvendes. Dog kan denne medicin skade nyrerne, så det er normalt kun bruges til folk, som ikke har responderet på andre behandlinger. Nyere, injicerbare lægemidler, herunder adalimumab (Humira), Etanercept ( Enbrel ), infliximab ( Remicade ), og golimumab (Simponi) kan være yderst effektiv, men fordi de er kun tilgængelige ved injektion og er ret dyrt, de er forbeholdt folk med psoriasis artrit, der ikke reagerer på andre behandlinger.

Når leddene forværres trods aggressiv medicinsk behandling, kan lægen anbefale operation for at rekonstruere eller erstatte det fælles, især hvis smerten er lokaliseret og intens, og du har svært ved at fungere.

Din læge kan anbefale fysisk og ergoterapi til at opretholde muskelstyrke og fælles sortiment af bevægelse. Skinner, en aftagelig bandage til at immobilisere en betændt led, kan medvirke til at reducere symptomerne og inflammation. Motion er vigtigt, især for folk med spondylitis fordi det at være aktiv tendens til at reducere tilbage symptomer.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, hvis du har symptomer på psoriasisgigt arthritis.

Prognose

Udsigterne for mennesker med denne sygdom varierer. For nogle psoriasisgigt er en mindre gene, der kræver medicin, kun på tidspunkter, hvor symptomerne er værre. Men i op til 25% af mennesker med psoriasisgigt, sygdommen forårsager handicap med svær, vedholdende ledskader over tid. Med passende behandling, de fleste mennesker med psoriasisgigt har god kontrol over deres smerte, forbedret funktion og begrænset ledskader.

Yderligere info

National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme
Information Clearinghouse
National Insitutes Sundhedsstyrelsen
1 AMS Circle
Bethesda, MD 20892-3675
Telefon: 301-495-4484
Toll-Free: 1-877-226-4267
TTY: 301-565-2966
http://www.niams.nih.gov/

Europæiske College of Rheumatology
2200 Lake Boulevard NE
Atlanta 30319
Telefon: 404-633-3777
http://www.rheumatology.org/