Tusgen

Typer af behandling for gigt

Som et medicinsk udtryk, gigt betyder blot betændelse i en joint. Men behandling af artritis effektivt er langt fra simpel. Arthritis Foundation lister over 100 typer af gigt og relaterede sygdomme (Kilde: AF ). Mens behandlinger kan variere afhængigt af din specifikke diagnose, administrerende smerter og hævelse af enhver form for gigt har nogle fælles elementer.

Hvad er målene for arthritis behandling?

De mål i behandling af gigt er at mindske smerter og hævelse, vedligeholde fælles funktion og forhindre yderligere skader og handicap. Den gode nyhed er, at disse mål er tilsluttet, og arbejder på at nå et mål vil bidrage til at nå et mål. For eksempel vil behandle hævelse ofte mindske smerter, som giver dig mulighed for at øve øvelser, der hjælper opretholde ledfunktion. Dette forbedrer din evne til at bevæge og reducerer handicap.

Kan jeg forbedre ledskader på grund af gigt?

Desværre, når du har ledskader fra gigt, det kan ikke vendes. Den gode nyhed er, at du ofte kan bremse ledskader og stoppe det fra at blive værre. Hvis du har ledsmerter eller hævelse i mere end to uger, se din læge. Tidlig behandling kan forebygge ledskader og forbedre din ledfunktion.

Hvilken medicin behandling af gigt?

Din behandling plan for gigt, vil afhænge af dine specifikke form for gigt og sværhedsgraden af dine symptomer. Din læge kan anbefale medicin til at nå dine behandlingsmål:

  • Acetaminophen (Tylenol) kan reducere ledsmerter fra flere timer op til 8 timer.

  • Ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) såsom ibuprofen (Advil, Motrin) og naproxen (Aleve, Naprosyn) reducere inflammation, hævelse, smerter og stivhed i op til 12 timer.

  • Topiske cremer med ingredienser som capsaicin, salicylater, menthol, eukalyptus, og vintergrøn olie kan hjælpe midlertidigt med smerter og stivhed.

  • Kortikosteroid injektioner i joint kan reducere inflammation, hævelse, smerter og stivhed bedre og længere (dage til uger) end orale lægemidler og cremer.

  • Hyaluronsyre injektioner i fælles kan lindre inflammation, hævelse, smerter og stivhed bedre og længere (seks måneder til et år) end orale lægemidler og cremer.

Hvilke andre behandling strategier hjælpe med gigt?

Ud over medicin kan en fuldstændig behandling planen indeholde en række andre strategier og terapier. Ikke alle behandlinger arbejde for alle mennesker, og du bliver nødt til at arbejde med din læge for at afgøre, hvilke behandlinger der er mest effektive for dig.

Fysisk og ergoterapi. Du tror måske, at motion vil øge din smerte eller gøre gigt værre. Faktisk lige det modsatte er tilfældet. Foreskrevne øvelser, aktiviteter og behandlingsformer kan faktisk hjælpe dig med at kontrollere smerter og vedligeholde fælles funktion og fleksibilitet.

Varme og kulde terapi kan lindre smerter og løsne stive led. Heat terapi omfatter varmepuder, varmelamper, varme kompresser, varmt vand flasker, paraffin bade, og varmt vand bade. Kolde terapi, såsom kolde omslag og køleelementer, kan også hjælpe gigt ved at mindske smerter og hævelse. Din læge, kan anbefale at bruge både varme og kulde terapi.

Fælles immobilisering med seler, benskinner og elastiske bandager holder din joint på plads eller gør det mere stabilt. Dette gør du hvile din joint og beskytter den mod mere skade og irritation.

Hjælpemidler holde stress fra dine led i din underkrop og hjælpe dig med at opretholde en bedre balance. Eksempler er stokke, krykker og vandrere. Særlige typer indlægssåler kan hjælpe med smerter og forbedre gå, hvis du har knæ gigt.

Adaptive udstyr giver dig mulighed for at nå og manøvrere objekter uden at bøje og belaste dine led. Eksempler er grabbers, reachers og store håndteres værktøjer og redskaber. Dette udstyr generelt hjælper med gigt i din overkrop.

Alternativ arthritis behandling. Dette inkluderer et kosttilskud kaldet glucosamin-chondroitin, som undersøgelser tyder på, kan bidrage til at bevare eller opbygge brusk. Det giver lindring til mange, men ikke alle mennesker med gigt, og kan reducere behovet for andre medikamenter. Akupunktur er en form for traditionel kinesisk medicin involverer indsættelse af tynde, skarpe nåle på bestemte punkter på kroppen. Forskere har fundet, at akupunktur kan forbedre gigt smerter i nogle mennesker.

Livsstilsændringer er vigtige for både kortsigtet og langsigtet forvaltning af din gigt:

  • Øvelse, strække, range of-motion-aktiviteter, og skånsomme aktiviteter hjælper dig med at opretholde fleksibilitet og styrke dine led.

  • Vægttab gennem kost og motion mindsker stress på dine hofter og knæ. Hvert pund du taber, vil tage fire pounds af pres fra dine led.

  • At lære at alternative perioder med aktivitet med hviletid beskytter dine led og reducerer stress på dem.

  • Afslapning og billedsprog teknikker kan forbedre din smerte og din følelse af velvære.

Transkutan elektrisk nervestimulation (TENS) er en terapi, hvor en svag elektrisk strøm administreres via elektroder placeret på huden. Det kan midlertidigt lindre smerten af ​​knæ eller hofte arthritis hos nogle mennesker.

Kirurgi til at reparere eller udskifte et fælles beskadiget af gigt kan være en mulighed for dig, når andre strategier ikke forbedre dine symptomer.