Tusgen

På opfordring: statinbehandling


Q. Jeg er 55 år. Mit kolesteroltal tæller er normal, men min kone klippet en avisartikel om en undersøgelse, der fandt statin narkotika forebygge hjerteanfald selv hos mennesker med normal kolesteroltal. Min golf partnere alle tage kolesterol medicin - skulle jeg slutte sig til dem?

A. Tillykke være sund, have normale kolesteroltal, og som har en kone, der våger over dit helbred. Tillykke, også om at gøre lidt hjemmearbejde, før du bede din læge om en recept.

Din avis hentydede til den såkaldte JUPITER undersøgelsen, en multinational undersøgelse ledet af forskere ved Harvard Medical School. Emnerne var 17.802 tilsyneladende raske mennesker, næsten to tredjedele var mænd ældre end 50 år. Alle frivillige havde LDL ("dårlige") kolesterol under 130 milligram pr deciliter (mg / dl), et niveau, der betragtes som normal for raske mennesker (men høj for patienter med hjertesygdomme, diabetes, eller højt blodtryk). Desuden havde alle deltagerne forhøjede niveauer af C-reaktivt protein eller CRP, en markør for betændelse, der tyder på en øget risiko for hjertekarsygdom. De frivillige blev randomiseret til at tage enten 20 mg rosuvastatin (Crestor) eller placebo hver dag. Forsøget, som blev finansieret af stoffet producenten, var planlagt til at vare fire år, men blev stoppet efter 1,9 år, da en klar vinder opstod. Vinderen var rosuvastatin, som reducerede forekomsten af ​​hjerteanfald, slagtilfælde og hjerte-kar-dødsfald med 47%.

Aviser sammenfattet Jupiter fund med en overskrift at proklamere, at statiner reducere risikoen for hjerteanfald i halve mennesker med normal kolesteroltal. Overskriften er korrekt, men det fortæller ikke hele historien.

JUPITER fandt forskerne, at statinbehandling produceret en reduktion i relativ risiko 47%, mennesker, der tog stoffet var 47% mindre tilbøjelige til at lide kardiovaskulære hændelser end mennesker, der tog placebo. Det lyder godt, og det er vigtigt. Men det er lige så vigtigt at overveje absolut risiko. Kun 157 af de 8.901 mennesker, der tager placebo havde større kardiovaskulære hændelser, deres absolutte risiko var blot 1,8%. De 8.901 statin brugere havde 83 begivenheder; deres absolutte risiko var 0,9%. Forskellen repræsenterer en 47% lavere relativ risiko, men det betyder, at hvis du er ligesom disse emner, vil to år af statinbehandling reducere din personlige risiko ved kun 0,9%. Sagt på en anden måde, ville 120 mennesker nødt til at tage daglig medicin i næsten to år for at forhindre en kardiovaskulær hændelse.

I forsøget, statinbehandling var sikker, selvom det gjorde producere en lille stigning i blodsukkeret. Det stof reducerede CRP niveauer, og det producerede et dramatisk fald i LDL- kolesterol niveauer, til en median på 55 mg / dl, lægerne kender endnu ikke de langsigtede konsekvenser af sådanne lave niveauer.

Selv Jupiter frivillige alle optrådte sunde, de havde en gennemsnitlig body mass index (BMI) på 28,3 (overvægt) og en gennemsnitlig systolisk blodtryk på 134 mm Hg (prehypertensive). Endvidere havde 41% af metabolisk syndrom, en anden vigtig precursor for hjertesygdom og slagtilfælde. Statinbehandling ikke løse nogen af ​​disse abnormaliteter, men kost og motion kan forbedre dem alle. Desværre undersøgelsen ikke detaljeret kost-og motionsvaner for de emner, heller ikke udtale sig om brug af alkohol, som er forbundet med en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdom, hvis dosis er ret (et til to drinks om dagen for mænd). Kun 17% af forsøgspersonerne tog aspirin, som også kan reducere kardiovaskulær risiko.

Jupiter er en vigtig undersøgelse, men folk, der er lav risiko for hjerteproblemer til at begynde med ikke behøver at haste til statinbehandling. I stedet bør de begynde med diæt og motion til at kaste overskydende vægt, lavere blodtryk, og mindske risikoen. Mennesker med borderline kardiel risikofaktor profiler bør spørge deres læge, hvis en CRP-test ville hjælpe afgøre, om statinbehandling er klogt.

Bør du tage et statin? Måske, men først skal du sørge for du går kurset med dine golf venner.

- Harvey B. Simon, MD Editor, Harvard Mænds Sundhed Watch