Tusgen

Af den måde, lægen: skal jeg nødt til at tage et kolesterolsænkende medicin?

Behøver jeg at tage et kolesterolsænkende medicin?

Q. Jeg er 53 og på hegnet om at tage en medicin til at sænke mit kolesteroltal. Min far havde tre hjerte bypass-operationer i løbet af sin levetid. Mit kolesterol er høj (256), men min gode kolesterol er også høj (62). Mit LDL-kolesterol er 161 og mine triglycerider er normal. Skal jeg tage en medicin?

A. Jeg kan forstå, hvorfor du er i tvivl om behovet for at behandle dit kolesteroltal. På den ene side, er din total kolesterol og low-density lipoprotein (LDL), eller "dårlige" kolesterol, er forhøjet, og du har en betydelig familie historie af koronararteriesygdom. På den anden side, din high-density lipoprotein (HDL) - det "gode" kolesterol - er meget god.

Ideelle niveauer for en sund kvinde er: total kolesterol mindre end 200 milligram pr deciliter (mg / dl); HDL større end 50 mg / dl; LDL under 100 mg / dl; og triglycerider mindre end 150 mg / dl. Vi bør forsøge at opfylde disse måltal gennem kost og motion først. Din læge anbefaling om kolesterolsænkende medicin vil afhænge af din LDL kolesterol niveau, og andre faktorer, der påvirker din risiko for at få et hjerteanfald inden for de næste 10 år.

To værktøjer kan hjælpe dig med at vurdere denne risiko. En af dem, Framingham risiko regnemaskine, tager hensyn til alder, total kolesterol, HDL-kolesterol, rygning og blodtryk. Den anden, Reynolds Risk Score lommeregner, tager disse faktorer i betragtning, også, samt en historie af hjerteanfald i en forælder og niveauet af høj følsomhed C-reaktivt protein (hs-CRP). Forhøjede hs-CRP niveauer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdom. Du kan beregne din Framingham risiko score på http://hp2010.nhlbihin.net/atpiii/calculator.asp og din Reynolds Risk Score på www.reynoldsriskscore.org. Ifølge Framingham lommeregner, og forudsat at du hverken røg eller har ubehandlet højt blodtryk, er din risiko for at have et hjerteanfald på 10 år er lav - omkring 1%. Alligevel bør alle med denne grad af risiko, der har en LDL-kolesterol på 160 mg / dl eller højere forsøge at få det ned til mindre end 130 mg / dl gennem kost og motion. Hvis det ikke virker, kan din læge ønsker at tilføje et kolesterolsænkende medicin.

Selv hvis du beslutter at tage en kolesterol-sænkende medicin, vil du stadig nødt til at foretage nogle ændringer i livsstil for at reducere din risiko for hjerte-kar-sygdomme, fordi at risikoen stiger med alderen. I en alder af 53, kan du sikkert råd til at bo "på hegnet", men denne holdning kan være sværere at vedligeholde med den tid, du er 65 eller 70 år.

- Celeste Robb-Nicholson, MD chefredaktør, Harvard kvinders sundhed Watch