Tusgen

HIV og AIDS oversigt

Human immundefekt virus (HIV) er en virusinfektion, der svækker kroppens immunsystem og forårsager erhvervet immundefekt syndrom (AIDS).

HIV kan skade dit immunforsvar, så du ikke kan bekæmpe off andre infektioner og sygdomme. De fleste mennesker med hiv i sidste ende udvikle aids, som er den mest avancerede stadium af HIV-infektion. AIDS betyder, at immunsystemet er blevet alvorligt skadet. Omkring halvdelen af ​​befolkningen smittet med hiv udvikler aids i 10 år.

AIDS er et syndrom, en gruppe af symptomer, som tilsammen indikerer en sygdom. I tilfælde af AIDS, kan symptomerne omfatte udvikling af visse nye infektioner og kræft. AIDS i sidste ende forårsager dødsfald.

Årsager

HIV og AIDS kan overføres gennem:

  • Seksuel kontakt: HIV spredes oftest ved seksuel kontakt med en inficeret partner. Virussen trænger ind i kroppen gennem slimhinden i vagina, vulva, penis, endetarmen eller mund under seksuel aktivitet. Du kan hjælpe med at beskytte dig selv mod infektion ved hjælp af en latex kondom under sex og begrænse seksuelle partnere til dem, du kender har ingen seksuelt overførte sygdomme eller HIV.

  • Blood forurening: HIV kan spredes via kontakt med inficeret blod. Men på grund af screening af blod for tegn på HIV-infektion, er risikoen for at erhverve hiv blodtransfusioner er meget lav.

  • Pinde: Hiv ofte spredes ved deling kanyler, sprøjter eller stofmisbrug udstyr med en person, der er inficeret med virus. Transmission fra patient til sundhedspleje arbejdstager, eller omvendt gennem utilsigtede sticks med forurenede kanyler eller andre medicinske instrumenter, er sjældne.

  • Mellem mor og barn: HIV også kan spredes til babyer født til eller ammes af mødre inficeret med virus.

HIV kan ikke spredes gennem spyt, sved, tårer, tilfældig kontakt såsom deling mad eller køkkenredskaber, svømmebassiner, telefoner, toiletsæder og bidende insekter.

Symptomer

Tidlig HIV-infektion ofte forårsager ingen symptomer. Nogle mennesker kan udvikle en flulike sygdom inden for en måned eller to efter eksponering. Men symptomerne forsvinder som regel inden for en uge til en måned og er ofte forvekslet med dem af en anden virusinfektion.

Vedvarende eller svære symptomer kan ikke overfladen i 10 år eller mere efter HIV først kommer ind i kroppen hos voksne, eller inden for to år i børn født med en HIV-infektion. Denne asymptomatisk periode af infektionen er meget variabel fra person til person. I denne periode er HIV aktivt at inficere og dræbe celler i immunsystemet. Dens mest åbenlyse effekt er et fald i blodets indhold af CD4 + T-celler (også kaldet T4 celler) - immunforsvarets vigtigste infektion krigere. Virussen oprindeligt deaktiverer eller ødelægger disse celler uden at forårsage symptomer. Da immunsystemet forringes, begynder komplikationer til overflade, hvilket fører til AIDS.

Diagnose

Diagnosticering HIV gøres ved at teste en persons blod for tilstedeværelse af antistoffer (sygdomsbekæmpende proteiner) for HIV. Men disse HIV-antistoffer generelt ikke nå niveauer, som er høje nok til at påvise ved standard blodprøver indtil en til tre måneder efter infektion, og det kan tage så lang tid som seks måneder. Mennesker, der udsættes for HIV bør testes for hiv-smitte, så snart de er tilbøjelige til at udvikle antistoffer mod virus. Når en person er meget sandsynligt at være smittet med hiv, og alligevel antistof-test er negativ, en test for tilstedeværelsen af ​​HIV selv i blodet anvendes. Gentag antistof test på et senere tidspunkt er også ofte anbefales.

I øjeblikket er der ingen kur mod hiv. Men tidlig påvisning tilbyder flere behandlingsmuligheder, der kan bremse den hastighed, hvormed HIV svækker immunsystemet. Der er også behandlinger, der kan forebygge eller helbrede sygdomme, der er forbundet med aids.