Tusgen

Endometriose

Endometriose

Endometriose er en gynækologisk sygdom, hvor det væv, der normalt linjer kvindens livmoder vokser uden for livmoderen, som ofte forårsager smerte. Lær mere om endometriose ›

Mysteriet og elendighed af endometriose

Bækkensmerter, invaliderende kramper, ekstrem træthed, smertefuld sex eller infertilitet - alle kan advare om endometriose.

Dette dårligt forstået sygdom ødelægger millioner af kvinder uden hensyn til race eller indkomst. Det er en førende årsag til infertilitet.

Ingen er sikker på, hvad der forårsager endometriose. Nogle læger mener, det sker, når menses ryggen op gennem en kvindens æggeledere (som bevæger æg fra æggestokkene til livmoderen), og falder ned i bækkenet bag livmoderen. Andre bebrejde arvelighed, immunsygdomme, eller celleforandringer. Men det er ikke en infektion eller kræft, siger Ellen E. Wilson, MD, en reproduktionsendokrinolog i Dallas.

En stærkt vaskulære væv kaldet endometrium linjer livmoderen. I endometriose, fremgår det, at væv uden for livmoderen. Det kan vokse på ydersiden af ​​livmoder, æggeledere, æggestokke, tarm, blære, rektum, og kirurgiske ar, eller næsten overalt på bughinden, foring af bughulen. I sjældne tilfælde, viser det sig op i lungerne.

Lær mere om endometriose ›

Finde årsagen, når sex gør ondt

Sex formodes at være en af ​​de mest behagelige oplevelser, der findes. Desværre, for millioner af kvinder, er det præcis det modsatte: Smertefuld. Irriterende. Ubehageligt. Faktisk vil så mange som 75 procent af kvinderne oplever smerter ved samleje på et tidspunkt i deres liv.

Hvis sex er mere tilbøjelige til at gøre dig fure din pande end krølle tæerne, holde læsning at finde ud af, hvad der kunne være årsag dine smerter. Det er det første skridt i at finde din vej til behandling.

Underlivsbetændelse (PID). Seksuelt overførte sygdomme (STD) såsom klamydia og gonoré er ofte skylden for PID. Det sker, når bakterier forbundet med disse kønssygdomme forårsage en infektion i livmoderen, æggeledere og andre reproduktive organer. Som et resultat, kan du opleve smerter i din nedre mave, feber, smertefuld vandladning, uregelmæssig menstruation, og smerter under sex.

Lær mere om endometriose smerter ›

Dysmenorré

Dysmenorré er en menstruation sygdom karakteriseret ved alvorlige og hyppige menstruationssmerter og smerter forbundet med menstruation. Dysmenorré kan klassificeres som primær eller sekundær.

  • Primær dysmenorré - fra begyndelsen og som regel livslang, alvorlig og hyppig menstruation kramper forårsaget af alvorlige og unormale uteruskontraktioner.

  • Sekundær dysmenoré - på grund af nogle fysiske årsag og sædvanligvis senere indtræden, smertefuld menstruation forårsaget af en anden medicinsk sygdom til stede i kroppen (dvs. underlivsbetændelse, endometriose).

Årsagen til menstruationssmerter afhænger af, om sygdommen er primær eller sekundær. Generelt er kvinder med primære dysmenorrhea oplever unormale uteruskontraktioner som et resultat af en kemisk ubalance i kroppen (især prostaglandin og arachidonsyre - både kemikalier, der styrer sammentrækningerne af livmoderen). Sekundær dysmenorré er forårsaget af andre medicinske sygdomme, oftest endometriose (en sygdom, hvor væv, der ser ud og fungerer som endometriosevævet bliver implanteret uden for livmoderen, som regel på andre reproduktive organer inde bækken eller i bughulen - hvilket ofte resulterer i indre blødninger, infektion og bækkensmerter). Andre mulige årsager til sekundær dysmenorré omfatter følgende:

Lær mere om menstruationssmerter ›

At leve med endometriose

Når du ved, du har endometriose, kan du tænke over dine muligheder for behandling. Selv efter behandling, de fleste kvinder har symptomer og slukke indtil overgangsalderen. Så, når månedlige perioder er over for gode, symptomer har en tendens til at aftage eller forsvinde. I mellemtiden er der en masse, du kan gøre for at hjælpe dig selv at føle sig bedre.

Sammen med cyklusser af smerte, kan du have følelsesmæssige cyklusser eller humørsvingninger. Du kan føle sig frustrerede, eller deprimeret. Må ikke lide i stilhed. Taler med nogen, du stoler virkelig kan hjælpe. Også bruge tid på at gøre ting, du nyder.

Varme kan hjælpe med at begrænse smerte. Soak i et varmt bad eller bruge en varmepude. Du kan også finde lindring med yoga, meditation eller akupunktur. Aspirin og ibuprofen kan også hjælpe. De fungerer bedst, hvis de tages lige så smerten begynder. Hvis det er nødvendigt, kan du få receptpligtig medicin til at reducere kramper og smerter i perioder. Hold styr på dine symptomer til at hjælpe dig med at forudse og håndtere smerten.

Lær at leve med endometriose ›

Hvad er endometriose

Endometriose er en almindelig gynækologisk sygdom, især blandt kvinder i den fødedygtige alder, der påvirker en anslået 2 til 10 procent af de europæiske kvinder i denne aldersgruppe. Endometriose kan være en invaliderende sygdom for nogle kvinder, der oplever vedvarende smerter, mens andre kan være symptomfri. Det er også en faktor i barnløshed. Ifølge European Society for Reproductive Medicine, kan endometriose findes i 24 procent til 50 procent af kvinder, der oplever infertilitet.

Navnet stammer fra ordet "endometrium", som er det væv at linjer livmoderen. Under en kvindes regelmæssig menstruationscyklus, dette væv bygger op og kaste, hvis hun ikke bliver gravid. Kvinder med endometriose udvikle væv, der ser ud og fungerer som endometriosevævet udenfor livmoderen, som regel på andre reproduktive organer inde i bækkenet eller i bughulen. Hver måned denne malplacerede væv reagerer på hormonelle forandringer af menstruationscyklus ved at opbygge og nedbryde ligesom endometriet gør, hvilket resulterer i indre blødninger.

Lær mere om endometriose ›