Tusgen

Forståelse fødselsdepression

Hvad er depression?

Depression er en stemning lidelse, der påvirker den måde, du tænker og føler. Det mest almindelige symptom er en følelse af dyb sorg. Du kan også føle som om du bare ikke kan klare livet. Andre symptomer omfatter:

  • Vinde eller tabe en masse vægt

  • Sover for meget eller for lidt

  • Følelse træt hele tiden

  • Rastløshed

  • Følelse værdiløs eller skyldig

  • Har du problemer med at tænke klart eller træffe beslutninger

  • Tænker død eller selvmord

Du har lige haft en baby. Du ved, du bør være glade og lykkelige. Men i stedet du finde dig selv at græde uden grund. Du føler dig trist, træt og håbløs det meste af tiden. Du kan endda føle skammer eller skyldig. Men hvad du går igennem er ikke din skyld. Og du kan føle dig bedre. Tal med din læge. Han eller hun kan hjælpe.

Depression efter fødslen

Du kan blive tåreperser og træt lige efter fødslen. Disse følelser er normale. De er nogle gange kaldet "baby blues." Disse blues gå væk efter 2 eller 3 uger. Postpartum (betyder "efter fødslen"), depression varer meget længere og er mere alvorlige. Det kan gøre du føler dig trist og håbløs. Du kan også frygte, at din baby vil blive skadet. Og du kan bekymre dig om at være en dårlig mor.

Hvad forårsager fødselsdepression?

Den nøjagtige årsag til postpartum depression kendes ikke. Det kan være på grund af ændringer i dine hormoner under og efter fødslen. Du kan også være træt af omsorgen for din baby og justere til at være mor. Alle disse faktorer kan gøre du føler dig deprimeret. I nogle tilfælde kan dine gener også spille en rolle.

Depression kan behandles

Den gode nyhed er, at der er mange måder at behandle fødselsdepression. At tale med din læge er det første skridt mod det bedre.