Tusgen

Dysthymia

Hvad er det?

Dysthymia, også kaldet dysthymi, er en form for depression. Det er mindre alvorlig end depression, men som regel holder længere. Mange mennesker med denne type af depression beskriver at have været deprimeret, så længe de kan huske, eller de føler, at de går ind og ud af depression hele tiden.

Symptomerne på dysthymia ligner dem af svær depression, selv om de synes at være mindre intens. I begge sygdomme, kan en person have en lav eller irritabel stemning, et fald i nydelse, og et tab af energi. De føler sig relativt umotiveret og frakobles fra verden. Appetit og vægt kan øges eller mindskes. Den person kan sove for meget eller har problemer med at sove. Han eller hun kan have svært ved at koncentrere sig. Personen kan være ubeslutsom og pessimistisk og har en dårlig selvopfattelse.

Symptomerne kan vokse til en fuld-blæst episode af stor depression. Denne situation kaldes "dobbelt depression", fordi et andet problem (den depressiv episode) er overlejret på de sædvanlige følelser af lavt humør. Mennesker med dysthymia har en større end gennemsnittet chance for at udvikle svær depression.

Mens svær depression ofte optræder episodisk, dysthymia er mere konstant, varig i lange perioder, undertiden begynder i barndommen. Som et resultat, kan en person med dysthymia tendens til at tro, at depression er en del af hans eller hendes karakter. Den person med dysthymia kan ikke engang tænke på at tale om dette depression med læger, familiemedlemmer eller venner.

Dysthymia, ligesom svær depression, har tendens til at køre i familier. Det er to til tre gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Nogle mennesker med dysthymia har oplevet et stort tab i barndommen, såsom død af en forælder. Andre beskriver være under kronisk stress. Men det er ofte svært at vide, om folk med dysthymia er under mere stress end andre mennesker, eller hvis dysthymia får dem til at opfatte mere stress end andre gør.

Symptomer

Det vigtigste symptom på dysthymia er en langvarig lav eller trist humør. Mennesker med dysthymia også kan være irritabel. Andre symptomer omfatter:

  • Øget eller nedsat appetit eller vægt

  • Mangel på søvn eller sover for meget

  • Træthed eller lav energi

  • Lavt selvværd

  • Koncentrationsbesvær

  • Ubeslutsomhed

  • Håbløshed eller pessimisme

Diagnose

Mange primær pleje læger kan genkende, når en af ​​deres patienter har en form for depression. Men den specifikke diagnose af dysthymia er normalt lavet af en mental sundhed professionel efter en fuld evaluering. Klinikere diagnosticere depression som dysthymia, når en person har haft dårligt humør, sammen med nogle af de andre symptomer, i to år eller mere. (Men det er ikke nødvendigt at vente i to år, før at få hjælp! Nogen der har symptomer i mindre end to år, kan stadig blive behandlet for eventuelle vedvarende eller lidelsessymptomerne.)

Da mange mennesker med denne lidelse er flov eller skamme sig over at være mærket "deprimeret", de kan være tilbageholdende med at hæve emnet med en kliniker.

Symptomerne fortsætter over tid og er relateret til symptomer på andre affektive lidelser såsom depression, bipolar lidelse (hvor en person har depressive episoder og perioder med forhøjet humør kaldet maniske episoder) og cyclothymic lidelse (en mildere form for bipolar lidelse ).

Der er ingen laboratorietest til at diagnosticere dysthymia. (Dog kan en læge bestille prøver for at undersøge sygdomme såsom skjoldbruskkirtlen sygdom eller anæmi ).

Forventet varighed

Dysthymia kan starte tidligt i livet, selv i barndommen. Der kan være op-og nedture i humør, men lavere stemninger dominere og er vedholdende. Behandlingen kan reducere hvor længe det varer, og intensiteten af ​​symptomerne.

Forebyggelse

Der er ingen kendt måde at forebygge dysthymia.

Behandling

Den bedste behandling er en kombination af psykoterapi og medicin.

Psykoterapi

Den mest nyttige form for psykoterapi for dig, afhænger af en række faktorer, herunder arten af ​​eventuelle stressende begivenheder, tilgængeligheden af ​​familien og andre sociale støtte, og personlige præferencer. Behandlingen bør omfatte undervisning om depression. Støtte er afgørende. Kognitiv adfærdsterapi er designet til at undersøge og hjælpe med at korrigere defekte, selvkritiske tankemønstre. Psykodynamiske, indsigt-orienterede eller interpersonel psykoterapi kan hjælpe en person sortere ud konflikter i vigtige relationer eller udforske historien bag symptomerne.

Medicin

Mennesker med dysthymia der tror, ​​at "følelse blå" er blot en del af deres liv kan blive overrasket over at erfare, at antidepressiv medicin kan være meget nyttig. De mest almindeligt ordineret antidepressiva til denne lidelse er de selektive serotonin reuptake hæmmere (SSRI), som omfatter fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft), paroxetin (Paxil) og citalopram (Celexa). Almindelige bivirkninger er kvalme og problemer med seksuel funktion. Angst kan stige i de tidlige stadier af behandlingen og fører til apati i det lange løb. Baseret på bekymring for, at disse stoffer kan forårsage udbrud af selvmordstanker, den amerikanske Food and Drug Administration krævede antidepressiv producenterne til at sætte etiketter tydelig advarsel på deres produkter.

Det videnskabelige samfund har ikke fundet, at antidepressiv medicin øger selvmordsrisikoen i befolkningen som helhed. Faktisk er risikoen for at forlade depression ubehandlet er langt større end risikoen for behandling med et antidepressivum. Men et lille antal mennesker, der bruger medicin føler markant værre snarere end bedre, når de tager dem. Du bør derfor holde alle opfølgning udnævnelser og straks rapportere eventuelle bekymrende ændringer til din læge.

Andre antidepressiva omfatter bupropion (Wellbutrin), venlafaxin (Effexor), mirtazapin (Remeron) og duloxetin (Cymbalta). Ældre antidepressiva - tricykliske antidepressiva og monoamin-hæmmere - er stadig i brug og kan være meget effektiv for dem, der ikke reagerer på de nyere behandlinger.

Det tager normalt to til seks uger af antidepressiv brug for at se en forbedring. Dosis normalt skal justeres for at finde den rette dosis for dig. Ofte vil det tage op til et par måneder for den fulde positive effekt at blive set.

Desuden kan den første medicin ikke virker for dig. Du kan være nødt til at prøve et par forskellige antidepressiva før at finde en, der giver lindring.

Nogle gange er to forskellige antidepressive medicin ordineret sammen, eller din læge kan kombinere en stemning stabilisator eller angstdæmpende medicin med antidepressiv medicin.

Hvornår skal kalde en professionel

Kontakt en sundhedsplejerske, hvis du har mistanke om, at du eller en elsket man har denne lidelse.

Prognose

Med behandling, udsigterne for en person med denne lidelse er fremragende. Varigheden og intensiteten af ​​symptomerne er ofte formindsket betydeligt. I mange mennesker, symptomerne forsvinder helt. Uden behandling, sygdommen er mere tilbøjelige til at vare ved, at personen er tilbøjelige til at have en reduceret livskvalitet og har en øget risiko for at udvikle svær depression.

Selv når behandlingen er vellykket, vedligeholdelsesbehandling ofte er nødvendig for at forhindre symptomerne i at vende tilbage.

Yderligere info

National Institute of Mental Health Science Writing, Presse og Formidling Branch 6001 Executive Blvd. Room 8184, MSC 9663 Bethesda, MD 20.892-9663 Telefon: 301-443-4513 Toll-Free: 1-866-615-6464 TTY: 301-443-8431 Fax: 301-443-4279 http://www.nimh. nih.gov /

Nationale Alliance for psykisk syge Colonial Place Tre 2107 Wilson Blvd. Suite 300 Arlington, VA 22.201-3042 Telefon: 703-524-7600 Toll-Free: 1-800-950-6264 TTY: 703-516-7227 Fax: 703-524-9094 http://www.nami.org/

National Mental Health Association 2000 N. Beauregard St., 6. sal Alexandria, VA 22311 Telefon: 703-684-7722 Toll-Free: 1-800-969-6642 TTY: 1-800-433-5959 Fax: 703-684 - 5968 http://www.nmha.org/

Europæiske Psychiatric Association 1000 Wilson Blvd. Suite 1825 Arlington, VA 22.209-3901 Telefon: 703-907-7300 Toll-Free: 1-888-357-7924 ​​Web site: http://www.psych.org/ Offentlig information site: http://www.healthyminds. org /

Europæiske Psychological Association 750 First St., NE Washington, DC 20.002-4242 Telefon: 202-336-5500 Toll-Free: 1-800-374-2721 TTY: 202-336-6123 http://www.apa.org/