Tusgen

Crohns sygdom

Crohns sygdom fakta

Crohns sygdom normalt indebærer tyndtarmen, men i nogle tilfælde er både de små og store tarmene påvirket. Lær mere ›

Symptomer: Crohns sygdom

Crohns sygdom er en kronisk betændelse i mave-tarmkanalen og en form for inflammatorisk tarmsygdom. I Crohns sygdom, kroppens immunsystem fejlagtigt angriber sundt væv som reaktion på mad eller infektion i fordøjelseskanalen. Sygdommen kan påvirke en del af mave-tarmkanalen, men det mest almindeligt påvirker den nedre del af tyndtarmen (ileum). Andre områder, der berøres nævnes i munden, spiserøret, maven, tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen.

Klassiske symptomer på Crohns sygdom er mavesmerter og hævelse og hyppige episoder af diarré. Crohns sygdom kan alvorligt påvirke en persons evne til at deltage i normale daglige aktiviteter og kan føre til alvorlige komplikationer, herunder fejlernæring og blokering i tarmene. Børn, der har Crohns sygdom kan opleve vækst problemer.

Lær mere om Crohns sygdom ›

Behandling: betændelse

Hjertesygdomme og kræft, de to mest dødbringende dræbere i vor tid, er hver ramt af et immunrespons, der kan spille en central rolle i et væld af kroniske sygdomme, siger forskerne.

Det immunrespons er betændelse.

Inflammation er normalt og nødvendigt for at bekæmpe off en sinus infektion eller hjælpe med at helbrede et snit. Men til tider kan det svæve ud af kontrol, der forårsager alvorlig sygdom og død. Den proces, der gør betændelse gå amok er kompleks. Det synes at variere med aftrækkeren og den del af kroppen, det invaderer.

"Vores forståelse for, hvad betændelse kan gøre, er voksende," siger Carl Nathan, Ph.D., en New York immunologi ekspert. "På mange måder har vi en epidemi af kronisk inflammation."

Lær mere om betændelse ›

Lever med: Crohns sygdom

Crohns sygdom er en inflammatorisk tarmsygdom (IBD), som er en kronisk sygdom, der kan igen på forskellige tidspunkter i løbet af en levetid. Det er normalt indebærer tyndtarmen, oftest den nedre del kaldes ileum. Men i nogle tilfælde er både tynd-og tyktarmen påvirket. Nogle gange kan inflammation også påvirke hele fordøjelseskanalen, herunder munden, spiserøret, maven, tolvfingertarmen, tillæg, eller anus.

Crohns sygdom påvirker mænd og kvinder lige. Det ser ud til at køre i nogle familier med omkring 20 procent af personer med Crohns sygdom har en slægtning med en form for inflammatorisk tarmsygdom.

Lær mere om at leve med Crohns sygdom ›