Tusgen

Gigt symptomer og årsager

Symptomer på arthritis

Gigt er en generel betegnelse for mere end 100 sygdomme, der forårsager betændelse, smerter, stivhed og hævelse af leddene. Lær mere ›

Hvad er smitsom gigt?

Mens leddegigt og slidgigt er de mere almindelige typer af gigt, er der nogle tilfælde, hvor pludseligt indsættende ledsmerter, hævelse og rødme er en bekymrende situation. Septisk arthritis, også kendt som smitsom arthritis, kan forekomme, når en bakterie, virus, svamp eller parasit tager fat i en fælles, en sygdom, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Læs mere om årsager og symptomer på septisk arthritis ›

Kan smerter i nakken være hals gigt?

Hvis du nogensinde har bemærket smerter, stivhed eller rivning lyde i nakken efter en nat på film, læse en bog, eller stirrer ligeud til at køre lange afstande, kan det være, at du har gigt i nakken. De fleste mennesker glemmer, at knoglerne i nakken er også leddene, hvilket gør dem tilbøjelige til arthritis.

Læs mere om gigt i nakken ›

Gigt i knæet

Millioner af mennesker besøger lægen hvert år for smerter i knæet. Hvilket bør ikke være overraskende, da knæet er en central aktør i at holde os bevæger sig omkring. Knæet er ikke kun de største led i kroppen, er et yderst komplekst fælles med mange strukturer, såsom brusk og ledbånd, der holder denne hængselleddet stabil. Knæet er også en vigtig vægtbærende led, hvilket gør den særlig sårbar over for en bred vifte af skader og handicap, herunder arthritis.

Læs mere om gigt i knæet ›

Gigt hos børn

Gigt er en sygdom, som de fleste mennesker forbinder med ældre voksne, men børn kan få det også. Juvenil arthritis (JA) forekommer hos børn på 16 år og yngre. Der er et par forskellige typer af gigt børn kan få, herunder autoimmune ledsygdomme såsom psoriasisgigt og inflammatoriske og infektiøse ledsygdomme. Den mest almindelige type af arthritis hos børn, men er juvenil idiopatisk arthritis (JIA), også kaldet juvenil rheumatoid arthritis.

Læs mere om juvenil idiopatisk artritis ›

Typer af gigt: hofteslidgigt

Den afrundede bolden på hovedet af din ben ben skal sidde godt inde i soklen i din skinkeben. Denne kugle-i-sokkel hofteleddet giver dine ben til at bevæge sig i flere retninger, så du kan gå, stå eller sidde. Dette gør hofteslidgigt problematisk, især i fremskredne stadier. Mange mennesker ikke umiddelbart tillægger en kedelig smerte i lysken, lår eller balder til gigt. Men hofte smerter kan være et tegn på slidgigt, autoimmune sygdomme, og endda nogle infektioner, som kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Læs mere om gigt i hofteleddet ›

Typer af gigt: hånd artritis

Der er 19 knogler i hånden, plus otte flere knogler i håndleddet. Alle disse knogler og leddene mellem dem giver dig mulighed for at udføre utallige finmotoriske bevægelser. Så når du har hånd gigt, ledsmerter og hævelse kan holde dig fra at gøre selv de simpleste daglige aktiviteter. Mens de fleste mennesker er fortrolige med slidgigt og leddegigt, er der andre typer af gigt, der kan påvirke leddene i hånden.

Læs mere om gigt i hånden ›

Typer af gigt: finger artritis

Hver af dine fingre har tre hængselled, der giver dig mulighed for at bøje og rette til at udføre en række finmotoriske bevægelser. Så når gigt rammer en af ​​dine fingerled, kan det gøre simple hver dag aktiviteter ubehageligt. Gigt i fingrene ofte starter som en kedelig smerte. Men som det skrider det fælles kan blive forstørret, hævede og skæve. Og du kan blive overrasket over at vide, at der er mange forskellige typer af gigt, der påvirker finger.

Læs mere om gigt af fingeren ›

Kunne din rygsmerter være tilbage og rygrad gigt?

Din rygrad er et fantastisk system af knogler, skiver, muskler, ledbånd og nerver. Det lader dig stå, sidde, bøje, og twist. Men meget kan gå galt i sådan en kompliceret struktur. Ryg og rygrad arthritis er en førende årsag til rygsmerter. Heldigvis er der måder, du kan forebygge eller reducere ryg og nakke smerter og handicap på grund af ryg og rygrad arthritis.

Læs mere om gigt i ryggen og rygsøjlen ›

De første tegn på leddegigt

Hvis du har løbende milde ømhed og smerte, men er tilbageholdende med at nævne dem til din læge, kan du ønsker at genoverveje. Selv mild ledsmerter og stivhed kan være et signal om, at en fælles sygdom er i gang. Mens en lang række sygdomme kan forårsage ledsymptomer i både voksne og børn, leddegigt (RA) er en virkelighed, du måske står over for. Hvis dette er tilfældet for dig, kan tidlig diagnose og behandling forebygge uoprettelige ledskader og invaliditet.

Læs mere om tegn på tidlig reumatoid artrit ›