Tusgen

Juvenil arthritis

Hvad er det?

Gigt involverer betændelse i leddene, der forårsager smerte og hævelse. Selv om mange mennesker tror, ​​arthritis er en sygdom af alderdom, kan forskellige former for gigt påvirker næsten alle på alle alderstrin. Når gigt opstår hos børn yngre end 16 år, kaldes det juvenil arthritis. Ca. 285.000 børn i Europa, har en form for sygdommen.

De mest almindelige former for juvenil arthritis er:

 • Børnegigt, også kaldet juvenil idiopatisk artritis - Dette er den mest almindelige form for juvenil arthritis. Juvenil rheumatoid arthritis menes at være en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at af ukendte årsager, kroppens immunsystem angriber nogle af sit eget væv på samme måde ville reagere imod et fremmed invaderende såsom en virus eller bakterie. I børnegigt, foring af joint (kaldet synovial membran) bliver betændt og forstørret, der begrænser bevægelse og forårsager smerte og ømhed. Enzymer frigivet af betændte membraner forårsage yderligere skader ved at udhule den knogle og brusk. Denne type af fælles og knogleskader kan give problemer i et voksende barn. Hvis de områder af knoglerne vækst påvirkes, kan knoglerne vokser ved forskellige hastigheder, således at én knogle kan udvikle unormalt i form eller størrelse. Resultatet kan være, for eksempel, at det ene ben kan være permanent kortere end det andet.
  Der er tre underkategorier af juvenil reumatoid arthritis:

 • Systemisk debut-type, der begynder med en hele kroppen (systemisk) reaktion, herunder høj feber, udslæt hud på ben, arme og krop, ledbetændelse, og tegn på betændelse i andre af kroppens organer, såsom forstørrede lymfeknuder eller foring af lungerne (lungehindebetændelse). Et barn kan have en eller flere episoder med systemisk debut juvenil reumatoid arthritis, at tiden forsvinder, eller at sygdommen kan vare ind i voksenalderen.

 • Pauciarticular debut sygdom, hvor færre end fem samlinger er berørt, er den mest almindelige form for juvenil reumatoid arthritis. De store samlinger - såsom knæ, albuer og ankler - er ofte påvirket, men normalt ikke er de samme leddene på begge sider af kroppen. For eksempel kan knæet på den ene side blive påvirket, og anklen på den anden. Symptomerne omfatter smerter, hævelse, stivhed, rødme og varme på det angrebne led. Børn med denne type af børnegigt er særligt modtagelige for en øjenbetændelse kaldet iridocyklit. Disse børn skal evalueres ofte af en øjenlæge, måske så ofte som hver tredje måned, fordi der ikke kan være nogen symptomer og permanent øjenskade kan forekomme, selvom andre symptomer på børnegigt er under kontrol. Behandling for iridocyklit er yderst effektiv. Mange eller endda de fleste børn med pauciarticular debut børnegigt vil bemærke, at sygdommen forsvinder over tid.

 • Polyartikulær sygdom, hvor fem eller flere led er berørt, involverer sædvanligvis de små led, såsom dem i fingre og tæer, men store led kan også blive påvirket. Symptomerne omfatter de samme inflammatoriske symptomer som andre typer børnegigt, sammen med lav-grade feber og bump kaldet reumatoid knuder nær de berørte leddene. Typisk er de samme leddene på begge sider af kroppen påvirkes. Polyartikulær juvenil reumatoid arthritis er mere almindelig hos piger end hos drenge, er som regel mere alvorlig end de to andre typer, og fører ofte til langvarige ledproblemer. I 5% til 10% af tilfældene, kan antistof kaldet reumatoid faktor kan påvises i en blodprøve, hvilket yderligere klassificerer børnegigt som seropositive. Seropositive juvenil reumatoid arthritis er mest som voksne leddegigt, og ofte fortsætter ind i voksenalderen.

 • Juvenile Morbus Bechterew - Denne sygdom indebærer store leddene i underkroppen, især den nedre ryg og hofter. Centrale symptomer er lavere rygsmerter eller stivhed, især om morgenen. Den forbedrer smerter med motion. Det påvirker drenge oftere end piger.

 • Reaktiv arthritis (tidligere kaldet Reiters syndrom) - Denne type af gigt kan udvikle uger til måneder efter et barn har været udsat for visse bakterier, især Shigella, salmonella eller Yersinia associeret med diarré. Sygdommen starter normalt pludseligt. Vigtigste symptomer er feber sammen med smerter og betændelse i flere led, øjenbetændelse (inflammation) og smertefuld vandladning.

 • Juvenile psoriasisgigt - Denne type af kronisk arthritis strejker nogle børn, der har psoriasis, og synes at have en genetisk komponent. Sammen med ledsmerter og inflammation, er de vigtigste symptomer pitted negle, psoriasis og en hævet, skællende udslæt bag ørerne, inden for navlen, langs hovedbunden eller andre områder af kroppen.

 • Juvenile systemisk lupus erythematosus (lupus) - Selv lupus normalt ikke vises før ungdomsårene, når det forekommer hos børn er det meget lig lupus hos voksne. Denne sygdom kan forårsage betændelse og vævsskade på mange områder af kroppen, især i huden, leddene, blodkar, hjerne, hjerte, muskler eller nyrerne. Sygdommen forekommer ofte i episoder, der kommer og går uden nogen særlig grund. Vigtigste symptomer omfatter udslæt på kinderne, følsomhed over for sollys, munden eller næsen sår, ledsmerter, kramper eller andre tegn på neurologiske problemer, og brystsmerter.

Symptomer

Symptomerne varierer afhængig af barnets og den specifikke lidelse. Almindelige symptomer omfatter:

 • Et eller flere led, der er vedvarende hævede og ømme, eller eventuelt rød og varm at røre

 • Smerte, når de flytter leddene, selvom mange unge børn aldrig klager over smerter

 • Stivhed eller nedsat evne til at bevæge leddene, især når vågne

 • Halten

 • Fuger, der ser knobby eller deformeret

 • Bøjet kropsholdning eller lemmer

Andre symptomer kan omfatte:

 • Ujævne (asymmetriske) vækstmønstre (det ene ben er længere end den anden, for eksempel)

 • Sløret syn, øjensmerter eller rødme

 • Low-feber

 • Hududslæt

 • Træthed

 • Irritabilitet

 • Brystsmerter

 • Generelle klager over smerter

Diagnose

Juvenil arthritis er vanskelig at diagnosticere, fordi mange sygdomme har lignende symptomer, og der er ingen test, der spidder diagnose. Hvis dit barn viser tegn på juvenil arthritis, sandsynligvis vil du blive henvist til en pædiatrisk reumatolog. Reumatolog vil se på dit barns sygehistorie for at finde spor. For eksempel er en af ​​de primære diagnostiske kriterier for juvenil reumatoid arthritis er ledbetændelse, der har varet i mindst seks uger. Blodprøver kan gøres for at lede efter antistoffer, der almindeligvis dannes i mennesker med visse former for gigt, selv om disse antistoffer er ofte fraværende i børn. Røntgenstråler kan udføres for at kigge efter skader på brusk og i alvorlige tilfælde, knogle. Andre tests kan også gøres for at kigge efter andre sygdomme, som kan forklare symptomerne, såsom test for infektion Borreliose er en smitsom årsag til gigt, der kan påvirke børn og efterligne børnegigt.

Forventet varighed

Juvenil arthritis normalt er en livslang sygdom. Men for mange mennesker, symptomerne gradvist mindskes eller forsvinde som de kommer ind i voksenalderen.

Forebyggelse

Fordi ingen ved, hvad der forårsager juvenil arthritis, er der ingen måde at forhindre det.

Behandling

Det vigtigste mål med behandlingen er at kontrollere inflammation at stoppe yderligere skade på leddene, og at kontrollere symptomerne, så barnet kan fungere godt. Ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) er som regel de første medicin forsøgte at lindre ledbetændelse. De virker ved at nedsætte mængden af ​​et enzym i angrebne led, der fremmer inflammation. Det samme enzym, men hjælper til at beskytte maven, så NSAID ofte forårsage irritation af maven og mavesår. Lave doser af NSAID er tilgængelige over-the-counter, herunder ibuprofen (Advil, motrin og andre mærker) og naproxen (Naprosyn, Aleve og andre). Celecoxib (Celebrex) er en nyere receptpligtig medicin, der kaldes en COX-2-inhibitor, der menes at være sikrere for maven, fordi det ikke har så meget af en virkning på det enzym, der beskytter maven.

I moderate til svære tilfælde kan børn med juvenil arthritis behandles med mere kraftfulde medicin eller en kombination af lægemidler. Kortikosteroider (såsom prednison) er hurtigt virkende, anti-inflammatoriske midler, der kan anvendes til at stoppe farlig inflammation, som når foring af hjertet er blevet betændt (pericarditis), eller til at stabilisere et barn i en akut fase af sygdommen. Dog kan disse stoffer har meget alvorlige bivirkninger, herunder vægtøgning, svækkede knogler, en øget modtagelighed for infektioner og interferens med vækst. De normalt er ordineret til kun en kort tid. De skal tages nøjagtigt som anvist.

Andre lægemidler, der kaldes sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARD) - såsom methotrexat (Rheumatrex og andre) - handle mere langsomt, men ofte yde nødhjælp, hvis andre medikamenter har svigtet. Disse stoffer kan forårsage leverskader eller andre komplikationer, så lægerne vil nøje overvåge blodprøver i børn, der tager DMARD. Andre medikamenter kan være effektivt, herunder hydroxychloroquin (Plaquenil), sulfasalazin (Azulfidine), leflunomid (Arava), azathioprin (Imuran) og cyclosporin (Neoral, Sandimmune). Thalidomid kan være effektive til visse børn med JRA, men skal sørge for at undgå graviditet, mens de tager dette lægemiddel, og det kan forårsage nerveskader. Nyere, injicerbare behandlinger, herunder abatacept (Orencia), adalimumab (Humira) og etanercept ( Enbrel ) blev for nylig godkendt til børnegigt. Infliximab ( Remicade ), anakinra (Kineret), rituximab (Rituxan) og tocilizumab (Actemra) kan også være yderst effektiv for nogle børn med juvenil reumatoid arthritis. Kirurgi til tider er påkrævet, hvis ledskader er alvorlig eller fælles deformitet har udviklet sig. Børn med juvenil arthritis bør tilskyndes til at opretholde et så normalt liv som muligt. Selv om der kan være smerte, motion er vigtigt at hjælpe leddene at bevæge og fungerer godt. Når symptomerne er under kontrol, det er godt for dit barn at engagere sig i sædvanlig leg og sportsaktiviteter. I svære tilfælde kan fysioterapi anbefales at holde leddene bevæger sig så frit som muligt. Vejledning eller særlig opmærksomhed fra lærere kan være nødvendig, hvis barnet misser mange ugers skole på grund af sygdom. Også, kan rådgivning anbefales at hjælpe barnet beskæftige sig med de følelsesmæssige aspekter af at have en langvarig (kronisk) sygdom.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring en sundhedsplejerske, hvis et barn udvikler feber eller udslæt sammen med symptomer på gigt, såsom vedvarende ledsmerter, hævede led, halten og begrænset bevægelse.

Prognose

Fordi symptomerne og skader forårsaget af juvenil arthritis kan variere meget, udsigterne varierer også betydeligt. Nogle typer af gigt har perioder blusser op og perioder, hvor symptomerne aftager. Behandlingen kan styre symptomerne for de fleste mennesker, og mange børn "vokser" sygdommen. Alvorlige former af sygdommen kan imidlertid skabe vækst problemer, hvis pladerne vækst i de lange knogler er beskadiget. Børn, der er meget syge kan også gå glip af lange perioder med skole, og ledskader kan forårsage langvarige ledproblemer. Desuden kan medicin anvendes til behandling af juvenil arthritis forårsage andre problemer, herunder mavesår, svækkede knogler og leverskader.

Yderligere info

National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme
Information Clearinghouse
National Insitutes Sundhedsstyrelsen
1 AMS Circle
Bethesda, MD 20892-3675
Telefon: 301-495-4484
Toll-Free: 1-877-226-4267
TTY: 301-565-2966
http://www.niams.nih.gov/

Arthritis Foundation
PO Box 7669
Atlanta 30357-0669
Telefon: 404-872-7100
Toll-Free: 1-800-283-7800
http://www.arthritis.org/

Europæiske College of Rheumatology
2200 Lake Boulevard NE
Atlanta 30319
Telefon: 404-633-3777
http://www.rheumatology.org/