Tusgen

Gigt årsager

Mens flere typer af arthritis har en kendt årsag, de fleste ikke gør. Eksempler på almindelige former for arthritis uden kendt årsag omfatter de fleste tilfælde af slidgigt og alle tilfælde af rheumatoid arthritis. Selv når årsagen er kendt for eksempel, urinsyre-syre krystaller forårsage gigt, når de indbetaler i det fælles er det generelt ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler gigt og andre med de samme risikofaktorer ikke. En fælles infektion kan klart være forårsaget af en bestemt bakterie (som dokumenteret ved påvisning af denne bakterie i ledvæsken), men det betyder ikke fortælle dig, hvorfor den bakterieinfektion udviklet i første omgang. En skade som en brækket knogle eller revet brusk kan føre til gigt år senere, men ikke alle med en lignende skade vil få gigt. For de fleste tilfælde, så arthritis udvikler uden kendt årsag.

Hvad ikke forårsager gigt?

Når årsagen til en gigt sygdom endnu ikke er blevet opdaget, kan det vanskeligt eller endog umuligt at modbevise en teori, endda en, der er usandsynlig. Her er nogle af de mest almindelige, men som endnu uprøvede, teorier om årsagen til gigt.

  • Overforbrug Med sædvanlig brug, fuger holder sig godt det meste af tiden. Nogle mennesker, der er på deres fødder hele dagen antage, at knæ eller hofte arthritis må relateres, men det tydeligvis ikke forklare den samme form for gigt, der forekommer i hænderne. Omvendt, hvis arthritis er forårsaget af overforbrug, bør højrehåndet-personer har mere gigt i højre hånd, men alligevel, det er ikke tilfældet. Et andet overbevisende eksempel er, at marathonløbere og andre løbere synes at have øget risiko for gigt. Der er undtagelser, selvfølgelig: Jack-hammer operatører og sportsfolk, for eksempel, kan udvikle slidgigt på grund af gentagne fælles skade.

  • Vejrforhold eller en fugtig, kold brise Dette begreb følger sandsynligvis fra den temmelig fælles oplevelse af gigt syge, at vejret ser ud til at påvirke deres fælles symptomer. Selvom mine patienter ofte beskriver evnen til at forudsige vejret ("bedre end en meteorolog"), hvor pålideligt det sker, eller hvorfor det sker, er ikke sikkert. For eksempel, selv om en persons leddene ondt mere, hver gang det er koldt og fugtigt, det betyder ikke vejret forårsagede gigt i første omgang. På nuværende tidspunkt er der ingen beviser, der identificerer enhver type vejr som årsag til enhver form for gigt. Ligeledes, på trods af udtalelser af de enkelte mennesker, er det usandsynligt, at sidde nær et åbent vindue kan forårsage gigt, selv om der er en kold udkast.

  • De fleste medicin selvom der er lejlighedsvise undtagelser, recept, over-the-counter og komplementære og alternative medicin er ikke en anerkendt årsag til gigt. Igen, der er sjældne undtagelser: kortikosteroider, herunder dem tilgængelige i pilleform (såsom prednison) kan forårsage afbrydelse af blodforsyningen til knoglerne omkring hoften, forårsager død af knoglen der (kaldet avaskulær eller aseptisk, nekrose). Hvis "kugle" af kugle-og-socket joint mister sin runde form på grund af Avaskulær kan gigt udvikle sig. Andre lægemidler (såsom alendronat eller phenobarbital) kan forårsage knogle eller ledsmerter, men ikke gigt. Ligeledes kan vanddrivende lægemidler ("vand piller") øger risikoen for gigt, men det er ikke årsagen til sygdommen. Endelig kan en sjælden sygdom kaldet "lægemiddelinduceret lupus" følge behandling med visse medikamenter, herunder procainamid og hydralazin, arthritis kan være en del af reaktionen.

  • Infektioner og vaccinationer fleste infektioner, uanset om denne skyldes en virus, bakterie eller anden organisme, vil ikke forårsage gigt, og de ​​fleste tilfælde af gigt er ikke forårsaget af infektion (mindst lige så vidt vi ved). Der er infektiøse årsager til gigt, men de udgør en lille brøkdel af alle arthritis. Vigtige eksempler omfatter bakterier (såsom gonoré og Staphylococcus), Borreliose, nogle vira (herunder lejlighedsvise tilfælde af hepatitis B hepatitis C, eller parvovirus. Ligeledes vaccinationer har, herunder for Lyme sygdom og røde hunde er blevet forbundet i sjældne tilfælde til udviklingen af gigt, men forbindelsen til en vaccination har været uklar. Nogle rubellavacciner indeholdt stammer af viruset, der syntes at forårsage gigt oftere, disse vacciner blev fjernet fra markedet, og rapporter om vaccine-associeret gigt er mindre hyppige nu. Lyme vaccine også er blevet trukket tilbage fra markedet, men på grund af dårlig salg, ikke på grund af bivirkninger. Heldigvis det store flertal af personer, der modtager de mest almindelige vaccinationer aldrig udvikle gigt.

  • De forkerte kost teorier om, hvilken kost der er bedst til at forebygge eller behandle gigt har eksisteret i århundreder, men med sjældne undtagelse, og nogle sunde fornuft, er kosten ikke synes at spille en afgørende rolle i gigt. Første, undtagelser: Nogle mennesker oplever, at bestemte fødevarer (eller alkoholholdige drikkevarer) udløse anfald af urinsyregigt. For det andet er der en sammenhæng mellem fedme og slidgigt, så en kost, der fremmer vægttab kan være nyttig. Og i nogle tilfælde kan utilstrækkelig calcium-eller D-vitamin bidrager til osteoporose, hvis en fraktur opstår som et resultat heraf kan arthritis sidst følge. Men vores nuværende forståelse af de fleste typer af gigt kommer med nogen kraftig henstilling om, hvilke fødevarer til at vælge og til at undgå. Det er værd at understrege, at vegetarisk kost eller dem, der undgår "natskygge" grøntsager (inklusive kartofler, tomater, grøn peber og aubergine) er ikke kun uprøvede som arthritis behandling, men der er heller ingen overbevisende dokumentation for en bestemt fødevare eller gruppe som en årsag til gigt. Utvivlsomt vil fremtidig forskning give nyttig information om betydningen af ​​kost som en årsag eller behandling af gigt.

  • Cracking knoer Selvom du kan skade en fælles ved overenthusiastic kno revner, der er temmelig overbevisende dokumentation for, at regelmæssig kno revner har ringe effekt på fælles sundhed

  • Bliver ældre Selvom degenerativ ledsygdom (også kaldet slidgigt) bliver mere almindeligt med alderen, arthritis er ikke uundgåelig. Derfor kan alene alder ikke bebrejdes som "årsag" til gigt.

  • Psykisk eller følelsesmæssig stress Selv om der er historier om mennesker, der har alvorlige følelsesmæssige traumer og snart efter at udvikle en gigt sygdom, er der ingen overbevisende dokumentation for, at psykisk stress forårsager nogen anerkendt form for gigt. På den anden side, stress kan gøre enhver smerte synes værre, og der er uenighed om den relative betydning af psykisk stress på udvikling eller fortsættelse af ledsmerter uden gigt (som i fibromyalgi ).

  • Dårlige arbejdsstillinger "Slouching" ikke forårsager gigt, selv om visse typer af gigt eller knoglesygdomme kan påvirke kropsholdning. Tanken om, at dårlige arbejdsstillinger forårsager gigt følger sandsynligvis en misforståelse af årsag og virkning: Osteoporose kan forårsage en foroverbøjet stilling, fordi ryghvirvler kollaps (kaldet kompressionsfrakturer). Gigt i rygsøjlen kan følge, men foroverbøjet stilling er ikke årsagen til gigt. Et andet eksempel på gigt påvirker arbejdsstillinger (snarere end den anden vej rundt) er ankyloserende spondylitis, en sygdom, hvor betændelse i leddene i den nederste rygsøjlen fører til en stiv ryg (ankylose betyder fusion). Men "dårlige arbejdsstillinger" i sig selv ikke føre til gigt.

  • Utilstrækkelige calcium indtag Anbefalinger til at tage ekstra calcium følger den observation, at uden nok calcium, kan knoglerne bliver tynde og så svag, at fraktur bliver mere sandsynlige. Det er, hvad osteoporose er, men osteoporose er ikke gigt, og calcium indtag har snarere lidt at gøre med udviklingen af leddegigt (medmindre, som beskrevet ovenfor, osteoporose fører til brud og brud fører til arthritis).

Den nederste linje

Med så mange typer af gigt og så lidt forståelse om deres årsager, er det forståeligt, hvorfor mange myter om gigt cirkulere. I virkeligheden kan det være fristende at hægte sig på selv en langt ude teori om årsagen snarere end acceptere den forklaring, at "ingen kender". Men hvis fejlagtige antagelser om årsagen til din gigt føre dig til at vedtage en vanskelig eller usund kost, eller at flytte til et andet klima, eller til at forfølge et andet dyrt eller risikabelt behandling, kan du blive hårdt skuffet og endnu mindre sundt end da du startede.

Yderligere forskning kan tvinge mig til at fjerne et eller flere af punkterne på min top 10 liste. For nu, men den mest direkte og ærlige svar fleste udbydere af sundhedsydelser kan tilbyde, er, at vi simpelthen ikke ved, hvorfor de fleste tilfælde af gigt udvikle sig. Indtil bedre svar er til rådighed, mit råd til nogle af de mest almindelige typer af gigt er at dvæle mindre på, hvorfor det sker, og at fokusere mere på, hvordan man får det bedre.