Tusgen

Tests, der hjælpe med at vurdere livmoderkræft

Før din diagnose, din læge tog en biopsi fra din livmoder til at hjælpe med at finde ud af, hvis du havde livmoderkræft. Det er sandsynligt, at din læge har foreslået, at du har din livmoder fjernet. Hvis ja, er prøver fra din livmoder efter det fjernet hjælpe din læge beslutte, om du har brug for mere behandling.

I øvrigt kan Deres læge bede om tests for at lære mere om din type af livmoderkræft, dens placering, og om den har spredt sig. Her er nogle af de tests, du måtte have. Du vil sandsynligvis have de samme tests, om du har endometriecancer eller livmoder sarkom, men hvad lægen kigger efter kan være anderledes.

Transvaginal ultralyd

Ultralyd tests genskabe billeder af vores organer ved hjælp af højfrekvente lydbølger, hoppe ud af interne kropsdele.

En transvaginal ultralyd lader læger anmeldelse billeder af bækken organer gennem en særlig sonde indsat i din vagina. Disse billeder hjælpe din læge for at se, om der er nogen vækster eller tumorer i din livmoder. De hjælper også din læge måle tykkelsen af ​​slimhinden i livmoderen. Her er hvordan det gøres. Du ligger på ryggen på et bord. Lægen indsætter en tynd, lang sonde ind i din vagina. Det er dækket med et kondom og smurt. Lægen flytter sonden rundt, og lydbølger echo off organer. En computer skaber et billede af dit bækken område baseret på disse ekkoer. Du kan føle et vist pres eller mild ubehag. Hvis din livmoder endnu ikke er blevet fjernet, kan lægen bruge et kateter til at sætte saltvand ind i livmoderen. Dette hjælper fylde livmoderen til at skabe et klarere billede. Billederne hjælpe din læge se, om der er tumorer.

Cystoskopi

Denne test kontrollerer, om kræften har spredt sig til din urinrøret eller blæren. Her er hvordan det gøres. Du har det gjort på et hospital eller en ambulant kirurgi center. Du kan få en lokalbedøvelse til følelsesløs området. Eller du kan gives generel anæstesi, så du falder i søvn og føler ikke noget. Du ligger fladt på ryggen. Lægen bruger en tynd slange med en lys, der kaldes en cystoskop. Cystoskopet kan også have et kamera i det. Han eller hun indsætter røret op gennem urinrøret og ind i din blære. Vand er også indsat gennem cystoskop. Du kan føle dig utilpas. Og du kan føle et stærkt behov for at tisse. Hvis det er nødvendigt, kan lægen tage en vævsprøve for at tjekke for kræft. Du skal bruge et lift hjem efter testen. Du kan føle en brændende fornemmelse, når du urinere i et par dage efter testen.

Magnetic resonance imaging (MRI)

En MR-scanning bruges til at hjælpe kontrollere, om kræften har spredt sig uden for din livmoder. MRIs kan også hjælpe lægerne afgøre, hvorvidt en tumor er kræft. MRIs bruger radiobølger og magneter til at skabe billeder af din krop. Til denne test, du ligger stadig på en tabel, som det passerer gennem en tubelike scanner. Så scanneren roterer omkring dig. Som den bevæger sig, er det dirigerer en kontinuerlig stråle af magnetiske bølger på det område, der undersøges. En computer bruger data fra de magnetiske bølger til at skabe et tredimensionelt billede af indersiden af ​​din krop. Du skal muligvis mere end ét sæt af billeder. Hver enkelt kan tage 2 til 15 minutter, så det hele scanningen kan tage en time eller mere. Denne test er smertefri og noninvasive. Spørg efter ørepropper, hvis de ikke får tilbudt, da der er en højt sangens støj under scanningen. Hvis du klaustrofobisk (bange for lukkede steder), kan du få et beroligende middel, før de har denne test.

CT-scanning

En CT-scanning kan hjælpe med at afgøre, om kræften er kommet tilbage, eller hvis det har spredt sig til andre organer. Under en CT-scanning, røntgenstråler scanne bækkenet i omkring 15 til 25 sekunder. Disse særlige røntgenstråler er 100 gange mere følsom end en typisk røntgen. At have testen, du ligger stadig på en tabel, som det efterhånden glider gennem midten af ​​CT-scanner. Så scanneren roterer omkring dig, lede stråler af røntgenstråler på dit bækken. En computer bruger data fra røntgenstråler til at skabe mange billeder af dit bækken, som kan bruges sammen for at skabe et tredimensionelt billede. En CT-scanning er smertefri og noninvasive. Du kan blive bedt om at holde vejret en eller flere gange under scanningen. I nogle tilfælde kan du blive bedt om at drikke en kontrast farvestof fire til seks timer før scanningen. Og du kan blive bedt om ikke at spise noget i tiden mellem at drikke kontrasten farvestof og scanningen. Kontrastfarvestoffet vil gradvist passere gennem dit system og ud gennem din afføring. Sommetider kontrastfarvestoffet gives gennem en vene. Det kan gøre dig har en varm, rødmen følelse under injektionen og har en metallisk smag i munden. Sommetider mennesker er allergiske over intravenøs kontrast farvestof. Kan der gives særlig medicin til at behandle og forebygge en reaktion, så sørg for at fortælle din læge, hvis du nogensinde har haft en allergisk reaktion til farvning.

Andre røntgenstråler

En røntgen af thorax kan vise, om kræften har spredt sig til lungerne. Det kan også gøres før operation for at være sikker på du ikke har nogen hjerte-eller lungeproblemer. Proceduren er hurtig og smertefri. En intravenøs pyelogram (IVP) er en røntgenundersøgelse af din urinvejene, herunder din blære, urinledere og nyrer. Først, du injiceret med jod, der fungerer som en kontrast farve. Derefter røntgenstråler overtaget tidsintervaller viser strømningen gennem urinvejene. Testen kan tage op til en time. Dette viser, om kræften har spredt sig til dette område.

Positron emissions tomografi (PET)

En PET-scanning kan vise kræftceller, der rejser i hele kroppen, før de danner egentlige tumorer, der kan ses på CT-scanning eller MR-scanning. En særlig, radioaktiv glukose farvestof indsprøjtes i en vene for at fremhæve disse celler. Forskerne er stadig at undersøge, om PET eller ikke scanninger er nyttige livmoderkræft. Som følge heraf er denne type af scanningen ikke ofte bestilt af læger, der behandler kræft i livmoderen.

Blodprøver

Blodprøver kan gøres flere gange i hele din diagnose og behandling. Nogle blodprøver hjælpe din læge beslutte, om du er rask nok til operation. Andre blodprøver hjælpe din læge lære, hvis kræften har spredt sig, eller hvis behandlingen virker. CA-125, for eksempel, er et protein, der er udgivet af en række kræftformer i de reproduktive organer, herunder æggestokke og livmoder. Din læge kan overvåge dine CA-125 niveauer i hele din behandling for at hjælpe med at bestemme, hvorvidt kræften bliver behandlet effektivt.